Vad är AI?

Vad är AI?

På senare tid har utvecklingen och intresset för den digitala trenden artificiell intelligens (AI) accelererat. En anledning till detta är att det numera finns många exempel på användbara AI-lösningar i företag. Det finns dessutom ännu fler idéer om hur framtiden kan komma att påverkas av AI. trots att dess sanna potential fortfarande är spekulativt. I denna bloggposten tänkte jag bryta ner begreppet ”vad är AI?” och dess betydelse för företag.

 

Vad är AI? Låt oss börja från början 

Så vad är Artificiell intelligens? Webbplatser som Wikipedia har också svarat på frågan. Det går ut på att maskiner och datorer ska utvecklas mot att bära neurologiska funktioner som vi människor besitter. Ett exempel på detta är att en maskin ska kunna dra egna slutsatser som inte blivit konstruerat av en datautvecklare. Lätt förklarat kan man därför säga att AI är intelligens som uppvisas av en maskin. AI-forskningen är mycket tekniskt inriktad och bygger på förutsättningen att maskinen har samlat in mycket data att kunna basera vissa beslut. Inom näringslivet har AI kommit att bygga lösningar för att på så sätt kunna lösa specifika problem. I takt med att den teknologiska utvecklingen resulterar i bättre processorer och övriga datakomponenter så öppnar det flera dörrar för artificiell intelligens att bli en möjlighet.

 

Exempelområden där artificiell intelligens används

Artificiell intelligens är en del av samhället och ligger oss mycket närmre oss än vi tror. Faktum är att om du är en ägare av en smartphone så är chansen stor att du har en välutvecklad AI i fickan. Om du har en Iphone så är ”Siri” alternativt ”Alexa”  inbyggda personliga assistenter som kan utföra saker för att underlätta din vardag.  Detta kan vara allt från att hitta den bästa vägen till närmsta affär eller boka in mötet som dyker upp på fredag.

Ett annat område där AI har satt en stor prägel är inom sjukvårdssektorn. Genom att analysera historiska trender för var, när och hur virus har smittat människor så kan man idag lista ut hur man begränsar dess spridning. Detta genom exempelvis att förbereda att botemedel baserat på vad maskiner kvalificerat tror det är för virus som exploderar vid en viss tid och plats på året. Hur stor påverkan tror du att artificiell intelligens kommer att ha på framtiden?

Läs även om en revolutionerande trend som har stor potential, Digitala tvillingsyskon.

Detta inlägg har en kommentar

Kommentera

Stäng meny